sâmbătă, 10 iulie 2010

Ce câștigă Uniunea Europeană de la aderarea Republicii Moldova

Republica Moldova este o țară cu tradiție și cultură europeană. Integrarea Republicii Moldova în Europa nu rămâne un simplu slogan. Formulă des utilizată în ultimii ani, Uniunea Europeană se referă la adoptarea normelor de viață, a exigenților, a responsabilitaților lumii civilizate.

Dezbaterile actuale despre construcția europeană sunt profunde și diverse. În condițiile în care noua orânduire mondială se configurează în jurul marilor poli de putere, este evident ca Republica Moldova nu poate rămâne în afara lor, devenind vitală necesitatea orientării și inte­grării sale intr-unul din acești poli, pentru a-și asigura perspectivele dezvoltării si securitatea națională. Pentru Republica Moldova acest pol îl constituie Uniunea Europeană, a cărei pondere politică și econo­mică este incontestabilă.

Tematica integrării europene a devenit actuală pentru Republica Moldova imediat după destrămărea Uniunii Sovietice și proclamarea independenței statului moldovenesc. Însă, în comparație cu alte state postsovietice și, mai ales, cu Statele Baltice, relațiile Republicii Mol­dova cu UE s-au dezvoltat într-un ritm foarte lent, atat din cauza abordării prudente a acestei teme de către Uniunea Europeană, cat și dato­rita poziției ambigue a guvernelor moldovene ce s-au perindat în cei zece ani de independență.

Opțiunea de integrare europeană a Republicii Moldova are la bază următoarele argumente politice și economice: Istoria UE este un bun exemplu de cooperare regională, drept mijloc sigur de apărare a intereselor naționale. Lărgirea și adâncirea relațiilor cu statele din Europa Occidentală, îndeosebi cu Germania, Franta, Olanda, Italia și Marea Britanie pot sprijini eficient Republica Moldova in vederea realizării cu succes a reformelor politice și economice în vederea integrării sale în structurilc euro­pene si international. Aceasta va duce la diversificarea raporturilor cu Țările Baltice și cu cele din Europa Centrală cu care împărtșim valori și aspiratii commune.

Aderarea Republicii Modova la UE va duce la adâncirea cooperării pe toate planurile în cadrul organismelor regionale și subregionale europene (CEMN, SECI, CEI, Planul de Actiuni pentru Europa de Sud-Est). Lucruri benefice vor fi adoptarea și promovarea consecventă a reformelor democratice, soluționarea conflictului transnistrean și securizarea graniței de Est, dezvoltarea sectorului bancar și promovarea creditării pe termen lung, culturalizarea politică a maselor, ajustarea legislației RM la standardele europene și eficientizarea funcționării ei, crearea condițiilor legislative avantajoase pentru investitori, etc. Și această listă poate urma până la infinit…

Ca cetățeni ai Republicii Moldova, percem cu ușurință avantajele aderării la această râvnită construcție politică și economic. Totuși, ce câștigă Uniunea Europeană dacă va adera țara noastră? Cu ce putem să îi atragem pe europeni? Hmmmm……întrebări la care ar fi trebuit să mai medităm….

Pentru Europa, Moldova poate deveni o importantă platformă de oportunități pentru investițiile directe, într-o realitate în care trebuie de lucrat mult si în care sunt posibile multe realizări: aici brațele de munca sunt calificate si au un cost redus, exista sectoare care trebuie dezvoltate - de la serviciile de bază si pâna la infrastructură.

Dar apare întrebarea firească: Are întra-devăr nevoie de noi, de Republica Moldova, Uniunea Europeană? Dacă nu au nevoie, atunci ce organism politic și economic are nevoie de o țară săracă? Din punctul de vedere al europenilor, consider că nu au nevoie de noi….Au trăit fără noi până acum destul de bine și de acum înainte vor trăi, unii chiar fără să știe de existența noastră, adică de existența unei țări mici, cu populație săracă, dar înfiptă trainic în inima Europei. În special că, UE deja se confruntă cu o problemă nemaiîntâlnită până acum: punerea în discuție a abandonării Greciei. Criza manifestată în acea țară duce la instabilitatea monedei euro...și cred că europenii vor încerca să mai tergiverseze cu dosarul turcesc, sau, mai mult, „să închidă porțile de intrare” în structura sa. Și atunci, ce ne facem noi? Rămânem în CSI, acel geamantan fără mâner pe care este foarte greu să-l duci, dar iti pare rău să-l lași, sau poate încercăm să reformăm ceva în sistemul nostru pentru cât de cât a fi prezenți în „antecamera” celor de la Bruxelles?

Noi trebuie să demonstrăm că suntem demni de a primi „ posibilul dar al europenilor”- acela de a fi primiți în cea mai mare structură politică, economică și culturală europeană, noi suntem cei care trebuie să depunem eforturi titanice pentru a fi acceptați în rândurile lor..„ acelor aleși”……E nevoie de o revoluție la nivel de mentalitate, e nevoie de transformări majore în toate aspectele vieții noastre. Republica Moldova ar trebui sa ia in considerare decuplarea voluntară de Transnistria care este "ca o ghiulea de glezna Republicii Moldova”, dacă vrea sa aiba șanse să se apropie de Uniunea Europeană. Și multe alte probleme mai există care încă cer soluționare.

Extinderea UE către Balcani ar aduce garanția stabilității si prosperității în toată zona Europei de Sud-Est. Aceasta va duce beneficii și UE- statele din vecinătatea Rusiei vor fi influențate mai puțin de „frații” lor ruși, de politica lor încă anexionistă, iar aceasta va da loc penetrării influenței valorilor europene.

Republica Moldova, prin poziția sa geo-strategică, prin așezarea sa geografică posedă resurse naturale, și nu numai, care pot fi de invidiat. Ea a jucat și va juca rolul de zonă-tampon între lumea vestică și cea estică. În plus, sprijinul actual din partea UE reprezintă o recunoaştere a vocaţiei europene a Republicii Moldova. Grație integrării României în Uniunea Europeană suntem acum vecini cu spațiul european. Apar, atunci, întrebările: Poate europenii chiar au nevoie de noi, sau poate au și anumite interese geopolitice ce vor permite aderarea noastră la UE? Poate că li se va face milă de existența noastră și ne vor primi în „sânul lui Avraam”? Dacă suntem făcuți din aceeași substanță ca și românii de peste Prut poate că este o șansă?

România se doreste principalul sprijinitor al R. Moldova în drumul ei (lung, sinuos si incert, până la urmă) de aderare la Uniunea Europeana. Și cred că românii vor efectua presiuni, grupuri de lobby pentru a susține integrarea noastră în UE. Și pentru asta le mulțumim…dar, oare europenii sunt la fel de interesați de noi precum au fost interesați de frații noștri de peste Prut? Să sperăm ca da.

Avem multe ce putem să oferim celor din Occident: brațe de muncă ieftine, calitative (ne aducem aminte de medicii, profesori care au plecat peste hotare), produse agricole (suntem o țară agricolă, cu resurse funciare bogate), produse alimentare naturale (cel puțin lipsite de anumite „substanțele chimice”, alimentele modificate genetic, la noi de abia apare industrializarea alimentării), teren pentru investiții (în cazul dacă guvernarea actuală va mai reforma ceva în politica și sistemul investițional), etc. Avem o istorie comună, venim de la indo-europeni, suntem legați genetic de europeni (amintim de traci septentrionali și meridionali), avem valori, principii, tradiții europene. La urma urmei, trăim în inima Europei.

Așadar, când "Europa" va deveni într-adevar Europa, adică să cuprindă si Balcanii, Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Georgia, etc?

2 comentarii:

  1. Dragă Natalia, am citit cu atenţie eseul tău (http://civilizatie-natalis.blogspot.com/2010/07/ce-castiga-uniunea-europeana-de-la_10.html) despre ce ar câştiga UE de la aderarea Moldovei. Ceea ce mi-a plăcut, din start, că nu ai pus accent pe ospitalitatea proverbială a moldovenilor (lucru de care, uneori, ţi se face silă când auzi… pentru că, până la urmă, nu mai suntem noi chiar aşa…). Nu ai accentuat nici pitorescul locurilor din Moldova: la urma urmei, ce avem noi deosebit faţă de vecinii noştri, România şi Ucraina? Nimic!
    Ai accentuat, în schimb, forţele de muncă ieftine şi, involuntar, mam trezit în una din cele mai sărace ţări asiatice, populaţia cărora invadează lumea anume din cauza sărăciei. Sunt oare aceste braţe şi calitative? Hai să credem că e adevărat. Dar nimeni, cu regret, nu face vreo statistică, câţi din miile de absolvenţi ai universităţilor moldoveneşeti îşi găsesc un loc de muncă, potrivit specialităţii înscrise în diplomă, şi aici, în Moldova, şi în străinătate.
    Ai atins şi problema cea mai mare a Moldovei – Transnistria. Sunt sigură că mai multă lume de pe la noi înţelege că această problemă nu va fi rezolvată niciodată, oricât de multe eforturi am depune noi şi oricât de multe granturi s-ar oferi în acest scop. Dar cât de mulţi din aceştia ar recunoaşte, public, că o soluţie ar fi “despărţirea” Moldovei de Transnistria? Foaaaaaaaaaaaarte puţini! Şi găsesc şi o explicaţie (oricât de subiectivă ar fi ea!).
    Diferendul transnistrean rămâne a fi un subiect la modă pentru politicieni, mai ales în campaniile electorale, dar şi pentru sutele de ONG-uri “specializate” în problema transnistreană şi în atragerea granturilor oferite anume în acest scop…
    Astfel, nu numai politicienii nu ar accepta despărţirea noastră de partea din est a Moldovei, dar nici populaţia din dreapta Nistrului (cât despre cea din stânga râului… nu se ştie cât de mult îşi doresc ei “unirea” Transnistriei cu Moldova, mai ales când văd câte fărădelegi sunt aici, iar la ei continuă să fie, cât de cât, “ordine” de tip sovietic).
    Dacă ai participa cu acest eseu la un concurs asemănptor cu cel anunţat de Ministerul Educaţiei, cred că ai avea şanse ca lucrarea ta să fie citită. În ce priveşte vreun premiu… depinde de cine va fi în juriu. Da roricum, cred că e foarte bine că tinerii se implică în abordarea unor astfel de subiecte.
    Îţi doresc mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare integrarea europeana consta in a oferi ceva Europei? Nu cred...Europa ne accepta pentru a crea o statalita in lume, pentru a ne putea baza pe ajutor reciproc, pentru a realiza intelegerile doar pe cale pasnica si democratica conform standartelor europene si nu pe cale de razboi. Astfel consider ca integrarea RM in UE ii asigura acesteia in vun viitor adica doar prosperitate in toate planele

    RăspundețiȘtergere